Run Her Way

Run Her Way is een recent opgerichte organisatie die hardlopen voor vrouwen en meisjes veiliger, toegankelijker en leuker wil maken. Het idee voor de organisatie ontstond toen Kate Tellier, de oprichtster en directeur van Run Her Way, besloot een carrièreswitch te maken vanuit de technische sector naar de sportwereld door een master in sportmanagement te gaan doen.

Tijdens de masteropleiding werden de studenten gevraagd na te denken over een oplossing voor een probleem in de sport en zo kwam Run Her Way tot stand. Uit onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de vrouwen zich onveilig voelt tijdens het hardlopen. Dit beïnvloedt hun beslissing over wanneer en waar ze gaan hardlopen en, voor sommigen, of ze überhaupt wel gaan hardlopen.

Kate vertelt: “We willen een oplossing ontwikkelen waardoor vrouwen en meisjes zich veiliger voelen tijdens het hardlopen. Vrouwen en meisjes zouden zich niet gedwongen moeten voelen om hard te lopen met een alarm of wapen om zichzelf te verdedigen; dan plak je alleen een pleister op de wond. In plaats daarvan moeten we de diepere oorzaken aanpakken door proactief veilige omgevingen voor vrouwen te creëren.”

Run Her Way doet dit door het verzamelen van data, het betrekken van hardlopers, voorlichting en belangenbehartiging: “Tot nu toe hebben we de basis gelegd voor een aantal pilots die we gaan uitvoeren. Het begint met het geven van een stem aan vrouwen en meisjes, het verzamelen van gegevens over waar ze hardlopen, waar ze zich veilig of onveilig voelen en waarom, en het ontwikkelen van gedetailleerde kaarten op basis van deze informatie. Deze data kan vervolgens de hardlopergemeenschap en beleidsmakers informeren over mogelijke oplossingen. Zo zou het ontwerp en de inrichting van parken veranderd kunnen worden om, of de manier waarop politie en handhavers in bepaalde gebieden aanwezig zijn. De kaarten kunnen, in combinatie met een online platform  over hardlooproutes, hardloopomgevingen voor vrouwen veiliger maken.”

Daarnaast werkt Run Her Way ook aan trainingen voor een manier waarop omstanders betrokken kunnen worden bij de veiligheid van vrouwen en andere educatieve programma’s gericht op de hardlopergemeenschap. Ook bevordert Run Her Way de samenwerking tussen lokale belanghebbenden – bedrijven, sportclubs, maatschappelijke organisaties, gemeenten en wetshandhavers.

Run Her Way stond als nieuwe organisatie voor verschillende uitdagingen. Kate wil lokaal beginnen en zo een raamwerk maken dat later ook in andere landen gebruikt zou kunnen worden. Dit leidde tot een aantal juridische vragen zoals: “Hoe beschermen we onze naam en intellectueel eigendom als onze organisatie groeit? Hoe kunnen we consistent blijven in ons werk?”

“Op deze manier konden we advies van hoge kwaliteit krijgen van een groot, gerenommeerd advocatenkantoor.”

Toen Kate met deze juridische uitdagingen werd geconfronteerd, ging ze op zoek naar antwoorden: “We hadden veel vragen, maar geen directe toegang tot het juiste juridische advies. Ik had Pro Bono Connect eerder voorbij zien komen via een link op een andere website en nam onmiddellijk contact op. Het matchingsproces verliep uitstekend, het duurde niet lang voordat we in contact kwamen met een advocatenkantoor en onze juridische vragen werden binnen twee maanden beantwoord. Voor ons was de samenwerking met Pro Bono Connect ideaal, aangezien wij geen advocaten in ons bestuur hebben en ik ook geen advocaten met relevante juridische expertise in mijn netwerk had. Op deze manier konden we advies van hoge kwaliteit krijgen van een groot, gerenommeerd advocatenkantoor.”

Kate geeft aan dat het contact met de advocaten verliep zeer vlot en soepel verliep: “We waren het snel eens over de juridische kwestie waarmee ze ons zouden helpen en hadden kort daarna onze eerste inhoudelijke bespreking. De advocaten namen ruim de tijd voor ons en het advies dat ze ons gaven was heel duidelijk en beantwoordde al onze vragen. Ik denk dat pro bono hulp van groot belang is, vooral voor kleine organisaties met beperkte middelen. Het was voor ons echt een gamechanger! Ik kijk ernaar uit om te blijven samenwerken met Pro Bono Connect en haar partnerkantoren.”